Ενοριακός Ναός Παναγίας Αιματούσας

Στη μέση του χωριού είναι κτισμένος ο ενοριακός ναός, αφιερωμένος στην Παναγία την Αιματούσα, την επονομαζόμενη και Αβδελλερού ή Αβδελλερκώτισσα. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, μονόκλιτος με ημικυκλική κεραμιδένια στέγη. Το δάπεδο είναι καλυμμένο με εργοστασιακά μάρμαρα, μικρών διαστάσεων. Η εκκλησία φέρει τρεις εισόδους – στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά – δυο παράθυρα στη βόρεια και τρία στη νότια. Στο πίσω μέρος της δυτικής πλευράς, βρίσκεται μικρός υπερυψωμένος γυναικωνίτης. Μαρμάρινη πλάκα τοποθετημένη σε περίοπτο μέρος στο βόρειο εσωτερικό τοίχο του ναού, αναφέρεται στα εγκαίνιά του, ως ακολούθως: «ΚΑΘΗΓΙΑCΤΑΙ Ο ΠΑΝCΕΠΤΟΣ ΟΥΤΟC ΝΑΟC ΕΠΙ CΩΦΡΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙCΚΟΠΟΥ ΤΗ 26Η ΑΥΓΟΥCΤΟΥ 1879». Πριν από μια δεκαετία περίπου, το εσωτερικό ημιθόλιο του ναού, τοιχογραφήθηκε με ωραιότατες αγιογραφίες.

 H Παναγία Αιματούσα ή Αβδελλερκώτισσα πιστεύεται πως είναι θαυματουργή. Το εικόνισμά Της – μικρό και επάργυρο – είναι τοποθετημένο στο εικονοστάσι του ναού, στο κάτω μέρος άλλου μεγαλύτερου εικονίσματος της Θεοτόκου. Επιγραφή στην επάργυρη εικόνα αναφέρει: ΜΝΗCΘΗΤΙ ΔΕCΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ CΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 1821. Κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν πως, η πραγματική εφέστιος εικόνα της Παναγίας Αιματούσας έχει κλαπεί από το ναό, πριν από πολλά χρόνια, και στη θέση της τοποθετήθηκε άλλη νεότερη. Στο ναό φυλάσσονται μερικά παλιά εικονίσματα αγίων, όπως του Ιωάννη του Προδρόμου (1869), ένα εικόνισμα του Δεσπότη Χριστού (χωρίς χρονολογία), κ.ά. Ένα εικόνισμα της Κοίμησης της Θεοτόκου φέρει την επιγραφή, «Επί Αρχιθύτου Μακαρίου Γ΄ 1954».

 Σύμφωνα με τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μαζί με δεύτερη εικόνα της Παντοδέσποινας, στην τοποθεσία της κωμόπολης Αραδίππου «Αϊ-Κωνσταντίνος». Η δεύτερη εικόνα μεταφέρθηκε στο ξωκλήσι της Παναγίας των Αμπελιών σε περιοχή της Αραδίππου, κοντά στον παλιό αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας.

 H Παναγία Αιματούσα του Αβδελλερού, γιορτάζει πανηγυρικά στις 15 Αυγούστου, μέρα που τιμάται η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.