Γεωγραφική θέση

Το χωριό Αβδελλερό, βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Λάρνακας σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων από την πόλη. Είναι κτισμένο ανάμεσα στις κωμοπόλεις Αραδίππου (νότια) και Αθηένου (βόρεια), από τις οποίες απέχει πέντε και τέσσερα χιλιόμετρα αντίστοιχα. Στη βορειοανατολική του πλευρά, συναντάται η κοντινότερη με αυτό κοινότητα των Τρούλλων, η οποία απέχει γύρω στα τρία χιλιόμετρα. Στη δυτική πλευρά βρίσκεται το τουρκοκυπριακό χωριό Λουρουτζίνα και το ελληνοκυπριακό Λύμπια. Τόσο στα βορειοδυτικά όσο και στα νοτιοδυτικά του οικισμού Αβδελλερού, υπήρχαν δυο αμιγή τουρκοκυπριακά χωριά, που στις μέρες μας έχουν εγκαταλειφθεί και ερειπωθεί.

Πρόκειται για το Πετροφάνι (Β/Δ) και την Κόσιη, των οποίων οι κάτοικοι, ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας τους, μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1974 μετακινήθηκαν στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα, περιοχές της Κύπρου. Νοτιοανατολικά του χωριού βρίσκεται ο οικισμός Κελλιά, ενώ λίγο πιο πέρα από αυτόν, στην ίδια σχεδόν ευθεία, βρίσκεται η Βορόκλινη.
Για ολόκληρους αιώνες, μέχρι και τα γεγονότα μετά το 1974, το χωριό στερείτο καλοφτιαγμένου οδικού δικτύου, αφού ο κύριος δρόμος που το ενώνει με τη Λάρνακα, ασφαλτοστρώθηκε μόλις πριν λίγες δεκαετίες. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο Αβδελλερό χρησιμοποιώντας τον κυκλικό κόμβο «Ριζοελιάς», έξω από την Αραδίππου και στη συνέχεια ακολουθώντας την πορεία προς Αγία Νάπα – Παραλίμνι. Αφού διανύσει μια μικρή απόσταση, κάπου δύο με τρία χιλιόμετρα, εισέρχεται σε αριστερή πάροδο – καθοδηγείται γι’ αυτό από πινακίδες της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας – και πορεύεται προς το Αβδελλερό, το οποίο συναντά σε απόσταση κάπου τριών περίπου χιλιομέτρων. Στο χωριό φτάνει κάποιος, χρησιμοποιώντας και το νέο δρόμο Αθηένου – Λάρνακας.

 Το υψόμετρο στο οποίο είναι κτισμένο το Αβδελλερό ανέρχεται γύρω στα 135 μέτρα. Το έδαφος της κοινότητας είναι κυρίως ημιορεινό. Υπάρχουν πολλοί ακαλλιέργητοι λόφοι και υψώματα, άσπρου και φαιωπού χρώματος, ένεκα της ποιότητας του εδάφους, ενώ δεν λείπουν ούτε οι πεδινές εκτάσεις. Σχεδόν όλοι οι λόφοι είναι άδενδροι και σε κάποιες περιπτώσεις καλυμμένοι με ξερούς, χαμηλούς αγριόθαμνους και κυρίως θυμάρια. Κάποια εδάφη του χωριού διασχίζονται από τους παραπόταμους Κακκαρής, ποταμός της Λίμνης, της Ελιάς, της Τερατσιάς και όλοι φτάνουν στον ποταμό του Αϊ – Γιάννη, τα νερά του οποίου καταλήγουν στο φράγμα της Αραδίππου. Σε σημεία της κοίτης των παραπόταμων, φυτρώνουν καλάμια και άλλοι υδρόβιοι θάμνοι. Μικροί καλαμιώνες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του Αβδελλερού, αφού φυτεύονταν από τους χωρικούς, οι οποίοι εμπορεύονταν τα καλάμια ή κατασκεύαζαν με αυτά κοφίνες. Τριγύρω από την κοινότητα, αλλά και μέσα σε αυτή, βρίσκονται διαφόρων ειδών δέντρα και φυτά, που χαρίζουν μια ευχάριστη και ξεκούραστη οπτική εικόνα. Στους κάμπους του χωριού, βασικά αυτούς που είναι στη βορειοανατολική έκταση, ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα, τα χαρουπόδεντρα, τα εσπεριδοειδή, ενώ τα σιτηρά καλλιεργούνται σε όλα τα πεδινά εδάφη που βρίσκονται στη γεωγραφική ζώνη της κοινότητας

 Στην εδαφική έκταση του Αβδελλερού, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της διάβρωσης και της ερημοποίησης. Γι’αυτό το λόγο, η κοινότητα σε συνεργασία με το κράτος, άρχισαν μια αξιέπαινη προσπάθεια, για διάσωση των γυμνών μικρόλοφων που δεσπόζουν της κοινότητας, όσο και του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην κωμόπολη Αθηένου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, προγραμματίζεται η δημιουργία οάσεων πρασίνου, οι οποίες θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό, στην αλλαγή της εικόνας της περιοχής.