Συγκοινωνίες – Μεταφορές

Στο χθές

Οι λίγοι δρόμοι μέσα στο χωριό, αρχικά ήταν στενοί και χωμάτινοι, γιατί δεν υπήρχαν τροχοφόρα. Η συγκοινωνία στο χωριό και για την ακρίβεια η μετάβαση των αγροτών από τα σπίτια τους στα κτήματα, καθώς και η μεταφορά γεωργικών προϊόντων από τους αγρούς στα σπίτια, γινόταν με τη βοήθεια ζώων και κυρίως γαϊδουριών και βοδιών. Με τα ζώα, οι χωρικοί μετέβαιναν και σε διάφορα μέρη έξω από το Αβδελλερό. Αυτά τους μετέφεραν στις πόλεις για τις διάφορες ανάγκες τους. Είτε ήθελαν να επισκεφτούν γιατρό, είτε ήθελαν να προβούν σε αγοραπωλησίες, χρησιμοποιούσαν γαϊδούρια ή άλογα. Πολλές φορές γινόταν επιλογή της χρήσης τους, ανάλογα με το δρόμο που θα έβρισκαν μπροστά τους, γιατί κάθε ζώο είχε διαφορετικές δυνάμεις και ικανότητες.

Αργότερα, με την εμφάνιση των αμαξών, η συγκοινωνία κατέστη κατά πολύ ευκολότερη. Το αμάξι ήταν κυρίως αγροτικό μεταφορικό μέσο που σερνόταν από ένα ή δυο ζώα και χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά προϊόντων, εργατών και χρειωδών για τις γεωργικές εργασίες. Ανάλογα με τον τύπο του, το αμάξι είχε και την κατάλληλη ονομασία, όπως για παράδειγμα βουδάμαξον, καρέττα κ.ά.

Η άμαξα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Δεν είχαν όμως όλοι οι κάτοικοι τη δυνατότητα απόκτησης της, για να λύσουν τα μεταφορικά τους προβλήματα. Άλλωστε, οι κάτοικοι του χωριού λίγοι, αλλά και το αμάξι, στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του στο νησί ως συγκοινωνιακό μέσο, αποτελούσε είδος πολυτέλειας. Γι’ αυτό το λόγο, στο Αβδελλερό, ο μόνος που απόκτησε άμαξα και άσκησε το επάγγελμα του αμαξάρη, ήταν ο Θρασύβουλος Παναγή.

Η πόλη με την οποία είχαν και έχουν συχνότερη συγκοινωνία, ένεκα της κοντινής απόστασης αλλά και για το λόγο ότι το χωριό υπάγεται σε αυτή διοικητικά, είναι η Λάρνακα. Οι διαδρομές των αμαξάρηδων δεν ήταν και τόσο εύκολες, αφού οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και μερικοί «τσιακκιλόστρωτοι», ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανηφορικοί, κατηφορικοί και γεμάτοι λακκούβες.

Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν στην Κύπρο τα πρώτα λεωφορεία, όπως και τα μικρά αυτοκίνητα. Το πρώτο μικρό ιδιωτικό αυτοκίνητο στο Αβδελλερό, ένα «καπριολέ» το έφερε ο Αντωνής Κυριάκου, ο οποίος μετέφερε με αυτό επιβάτες στη Λάρνακα. Τέτοια αυτοκίνητα, είχαν και οι Θρασύβουλος Παναγή και Μιχαήλ Κ. Μουσικός. Στις κοινότητες το βασικότερο μεταφορικό μέσο, το οποίο αντικατέστησε τις άμαξες, ήταν το λεωφορείο, το οποίο έδωσε νέα μορφή στη συγκοινωνία του τόπου. Ο πρώτος ιδιοκτήτης λεωφορείου στο Αβδελλερό ήταν ο Βασίλης Μουσικός.

 

Στο σήμερα

Καθημερινό Δρομολόγιο Λεοφορείου

Αθηένου – Αβδελλερό – Αραδίππου – Σταθμός Λάρνακας

 Νυκτερινό Δρομολόγιο Λεοφορείου

Αραδίππου – Αβδελλερό – Αθηένου – Σταθμός Λάρνακας

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΟΣ «ΖΗΝΩΝΑΣ»
Τηλ.: 80007744, 24665531, 24665541

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ, ΛΑΡΝΑΚΑ
Τηλ.:24665598, Φαξ: 24665597